Dacă suferi din dragoste înseamnă că iubești prea mult

4

Dacă ai citit titlul și gândul ți-a zburat la el, cu siguranță te numeri printre femeile care iubesc prea mult. Titlul asta nu are nicio legătură cu el, e formulat la persoana a doua singular (tu).
Tu, totuși, te-ai gândit mai întâi la el, la cum ii vei putea arata și lui, încă o dată, că îl iubesti prea mult și că, uite, pană și necunoscuții tăi de pe internet confirmă iubirea ta exagerată. Poate asa va începe să te aprecieze și să fie recunoscător că îl iubesti „în halul ăsta”.
E un moment bun să fii sinceră cu tine și să realizezi că nimic din ce e prea mult, nu e niciodată bun. Pană și apa te poate ucide dacă bei prea multă.  Orice exces este dăunător, dar parcă niciunul nu te chinuie atât de tare precum excesul de iubire.
Toate discuțiile tale cu prietenii se învârt în jurul LUI și ale problemelor lui sau  gândurile lui.
Ii găsești scuze pentru indiferenta sau tăcerile prelungite și încerci să acționezi ca terapeutul lui.
Citești o carte și subliniezi toate pasajele care l-ar putea ajuta pe el.
Spui mereu că nu mai poți și suferința ți-a devenit cumva ca o a doua natură. Ești fericită doar în momentele în care el îți acordă atenție. Te temi constant că te va părăsi. Tot ceea ce încerci să faci este să îl mulțumești pe el și de tine ai uitat complet. Singurele tale plăceri și dorințe îl includ, asa că trebuie să îți folosești toată energia în a îl mulțumi ca să ai vreo șansă să fii mulțumită la rândul tău. Depinzi de el…fericirea ta depinde de el…
Nici o femeie nu se transformă întâmplator într-o femeie care iubește prea mult și nu exista femeie care să nu poată transforma iubirea asta în exces într-o iubire sănătoasă pentru amândoi. Robin Norwood, psihoterapeut specializat pe viaţa de cuplu şi de familie, a stabilit următoarele criterii care sa te ajute sa iti dai seama daca te numeri printre femeile care iubesc prea mult.

1. Prin definitie, provii dintr-o familie dezechilibrata in care nevoile tale emotionale nu au fost satisfacute.

2. Pentru ca tu insati ai primit prea putina atentie, incerci sa umpli acest gol cu un substitut, devenind femeia care ofera protectie, mai ales barbatilor care par sa aiba nevoie de asa ceva.

3. Intrucat nu ai reusit sa-ti transformi parintii (sau doar unul din ei) in personajele tandre, iubitoare, dupa care ai tanjit atat, reactionezi cu tot sufletul atunci cand intalnesti acel tip arhicunoscut de barbat indisponibil emotional, pe care incerci – ca si in trecut – sa-l schimbi prin iubirea pe care i-o arati.

4. Terorizata de posibilitatea abandonului, faci orice sa salvezi de la destramare relatia cu un barbat.

5. Aproape nimic nu va fi prea dificil, nu va lua prea mult timp, nu va fi prea costisitor daca il „ajuta” pe barbatul cu care ai o relatie.

6. Obisnuita cu lipsa dragostei intr-o relatie personala, esti dispusa sa astepti, sa speri si sa iti dai si mai mult silinta sa-i faci pe plac.

7. Esti dispusa sa iti asumi mult mai mult de 50% din responsabilitate, vina si imputari in orice relatie.

8. Respectul de sine este extrem de scazut si, in forul tau interior, nu crezi ca meriti sa fii fericita. Crezi, mai degraba, ca trebuie sa lupti pentru a obtine dreptul la fericire.

9. Pentru ca ai a avut parte de o copilarie lipsita de siguranta, simti nevoia disperata de a avea controlul asupra barbatilor si relatiilor tale amoroase. Iti ascunzi acest efort de a controla oamenii si situatiile sub masca “ajutorului” pentru ca altfel nu iti vor permite sa te simti inplicata in viata lor.

10. In relatiile tale, traiesti mai curand in visul tau despre cum ar putea fi, decat in realitatea situatiei in care te afli.

11. Esti dependenta de barbatii care iti provoaca suferinta sufleteasca.

12. Se poate sa fii predispusa din punct de vedere emotional si, de multe ori, biochimic, la dependenta de droguri, alcool, si/sau anumite alimente, mai ales cele care contin zahar.

13. Simti atractie fata de persoanele cu probleme care trebuie rezolvate. Partenerii de regulă sunt dependenti de droguri, alcool si femei. Sunt extrem de instabili, reci si interesati constant de alte femei astfel încât nu iti pot oferi niciodata siguranta de care ai atata nevoie.

14. S-ar putea sa ai o inclinatie spre stari depresive episodice, pe care incerci sa le impiedici prin emotia pe care ti-o procura o relatie instabila.

15. Nu te simti atrasa de barbati amabili, echilibrati, demni de incredere si interesati de persoana ta. Pe acestia ii consideri „plicticosi”.

Adu-ti aminte toate incercarile pe care le-ai facut: convorbirile nesfarsite, implorarile, amenintarile, mituirea, poate chiar violenta, toate caile pe care ai mers si care nu au dat rezultate. Si aminteste-ti cum te-ai simtit dupa fiecare esec. Respectul de sine a mai scazut cu o treapta iar tu ai devenit si mai tematoare, si mai neajutorata, si mai furioasa.

Singura iesire din impas este sa abandonezi incercarea de a controla ceea ce nu poti – pe el si viata lui.

In fine, trebuie sa te opresti pentru ca el nu se va schimba niciodata datorita faptului ca tu il iubești și suferi. Ceea ce ar trebui sa fie problema lui, incepe sa devina a ta, si sfarsesti prin a fi prinsa in mrejele ei pana cand nu te eliberezi.

Chiar daca el incearca sa te impace cu promisiunea ca se va schimba, va reveni cel mai probabil la vechiul sau comportament, de cele mai multe ori, plin de resentimente impotriva ta, cand se va intampla asta. Trebuie sa isi doreasca el propria schimbare nu sa ti-o doresti tu in locul lui. Ai destule de schimbat la tine cat sa nu te ocupi de el.

Daca ai avut răbdare sa citesti până aici deja ai făcut un mare pas prin acceptarea faptului ca ai o problemă si ca nu asa se trăiește. Iti sun din proprie experiență ca exista viață și fără el si ca exista fericire care așteaptă să o primesti. Există soluții pentru a iti schimba viata și pentru a primi iubirea pe care o meriți și o astepti de atâta timp.
Daca in acest moment te afli intr-o astfel de relație, nu trebuie sa o închei( stiu ca asta e cea mai mare teama a ta). Există șansa ca si partenerul tău chiar sa îsi dorească o schimbare. Dacă recunoaște singur ca nu este fericit si isi vede defectele precum si greșelile fara sa il fortezi tu sa le recunoască, daca isi cere scuze din proprie inițiativă în loc sa te acuze si daca il vezi dispus sa caute ajutor pentru situatia in care se află, există șansa sa va vindecati împreună…fiecare vindecandu-și propriile probleme.
Nu o sa te mint. Există o mai mare probabilitate ca bărbatul pe care il iubești sa nu isi dorească schimbarea. Să trăiască comod în situația in care o femeie îi poartă de grijă fără să el sa fie nevoit sa ii ofere ceva la schimb. Există o ssansă mare sa te abandoneze si sa se îndrepte către o altă femeie care nu s-a vindecat. Nu te îngrijora! In momentul in care vei începe procesul vindecării deja nu te va mai rani alegerea lui. Vei înțelege ca nniciodată nu ți-ar fi oferit iubirea pe care o meriti.
Apelează la ajutor! Schimba-ti viata! Exista grupuri de sprijin in aproape fiecare oras din Romania si de asemenea iti poți creea propriul grup. Alege-ti un psihoterapeut. Cere mai multe detalii la această postare prin comentarii sau mesaj privat. Cu drag, Lolrelai!


Share.

About Author

4 comentarii

 1. Si eu sunt într-o situaţie asemanatoare doar ca la mine implica si un copil si o alta femeie care la randul ei are un copil si locuieste la mine in casa. M-as bucura daca mi-ati raspunde si m-ati ajuta cu un sfat. Multumesc

  • Întâlniri Al-Anon în România
   Întâlniri Al-Anon în România

   1) Grupul Al-Anon „Confidența” Iași

   Str. Costache Negri, nr. 48, la Casa Diaconia, parter, camera 1 (în spate la Moldova Mall, între Liceul V. Alecsandri și Biserica Sf. Sava), Iași;

   Alina – 0748/366.536

   Roxana – 0722/600.731

   E-mail: alanoniasi@yahoo.com, id de messenger: alanoniasi sau alanonromania@gmail.com

   2) Grupul Al-Anon de la CFC Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, Iași
   – contact: sfarhangheli@gmail.com

   3) Grupul Al-Anon „Speranța” Cluj-Napoca:

   Str. Ion Meșter, nr 10, Cluj-Napoca.

   Claudia: 0723/781.288, clauvarga@yahoo.com

   Nicoleta: 0728/308.915, nicoletaamariei@yahoo.com

   4) Grupul Al-Anon „Speranța” București:

   Str. Radu-Vodă, nr. 24A, la Mănăstirea Radu-Vodă, București,

   Carmen: 0723/691.162, u_carmen@yahoo.com

   5) Grupul Al-Anon „Speranța” Craiova

   Locație – în căutare;

   Amalia: 0748/150.945, amanese_2007@yahoo.co.uk , id de messenger: amanese_2007

   6) Grupul Al-Anon „Viață senină” Pildești-Roman, jud. Neamț

   Localitatea Pildești, com. Cordeni, jud. Neamț, la 10 km de orașul Roman;

   Maricica: 0720/232.685, martmaricica@yahoo.com

   Încearcă la unul din aceste numere pentru a afla dacă intre timp s-a deschis si in Orasul tau un grup.

Leave A Reply