MAMELOR, NU VĂ MAI PUPAȚI COPIII PE GURĂ !

15

“Vedem aceste comportamente în parc, în mall, pe rețelele de socializare, în poza de la avatar sau când mergem în vizite. De obicei există și o reacție, marea majoritate a persoanelor sunt șocate și dezgustate deoarece sesizează erotismul din spatele actului de iubire , în schimb, alte persoane vor apăra cu îndârjire acest comportament deoarece îl practică“. – Alina Iliescu, psihoterapeut

Tema e una sensibilă, controversată și foarte puțini sunt părinții care acceptă păreri din afară: “Noi știm ce e cel mai bine pentru copilul nostru.” Dar poate nu știți chiar totul, dragi părinți, așa că vă invit aici să vorbim deschis despre acest subiect. N-am ales un psiholog oarecare, am vrut o mamă-psihoteraput pentru acest material, specializată pe familie și copii, ca să fiu sigură că înțelege bine și un aspect și celălalt. Mulțumesc, Alina Iliescu!

Nu vreau să-i judecăm pe părinții care fac asta, sunt convinsă că gestul vine din iubire, din prea multă afecțiune, din tandrețe, fără ca vreunul dintre ei să se gândească și la amprenta psihologică, la consecințe.

PRIMUL PAS CĂTRE ABUZUL SEXUAL POATE ÎNCEPE CU SĂRUTUL COPILULUI PE BUZE
“Șocant adevăr, iar majoritatea părinților care fac acest lucru vor avea destule argumente că ei nu fac nimic rău. Și au dreptate, deoarece conștient nu vor să le facă rau copiilor însă este important să înțeleagă și consecințele care pot apărea pe termen lung. Când am avut ocazia să vorbesc în terapie cu părinții care își pupă copiii pe buze, am observat că majoritatea nu știu cât de grav este acest lucru, iar motivele lor sunt cât se poate de altruiste. De fiecare dată, aceștia răspundeau că își iubesc foarte mult copiii și că este o dovadă de iubire. Iar pentru ei acest lucru este cât se poate de natural.“ – Alina Iliescu, psihoterapeut

O dovadă de iubire care poate fi manifestată altfel, pentru că sărutul pe buze are încărcătură erotică, este un gest seducător. Dacă părintele îl pupă pe copil pe gură, iar pe soț/soție îl sărută tot pe gură, cum reușește copilul să facă diferența între dragostea de mama/tată și de soție/soț?

“De ce nu ne sărutăm părinții, frații, cumnații, prietenii, colegii si cunoștintele pe buze? Deoarece este desplasat, iar sărutul este ceva intim care se poate manifesta într-o relație de iubire adultă. Si atunci de ce sărutăm copiii? Oare acest lucru nu este la fel de deplasat. Știu că toată lumea va reacționa la cuvantul “sărut” asociat cuvântului “copii” pentru că li se prea mult deoarece acesta are o conotație sexuală. L-am folosit special ca să se poată înțelege și conotația sexuală în momentul în care este pupat copilul pe gură. Sărutăm doar partenerul, în rest pupăm persoanele pe obraz.” – Alina Iliescu, psihoterapeut

Am întrebat-o pe Alina de ce simt părinții să-și exprime astfel sentimentele. De ce nu-i pupă pe obraz, pe cap, pe mânuțe, de ce nu strâng din dinți 🙂 așa cum fac eu când mă topesc de dragul puștilor din viața mea.

“Majoritatea părinților fac acest lucru fără să știe exact ce fac. Din punctul lor de vedere nu greșesc cu nimic când promovează acest comportament. Până aici toate bune, important este dacă vor mai promova și practica acest obicei după ce au aflat ce impact are asupra personalitații și sexualității copiilor.” – Alina Iliescu, psihoterapeut

LIPSA IUBIRII ÎN CUPLU DETERMINĂ PĂRINȚII SĂ ÎȘI TRANSFORME COPILUL ÎN PARTENER
“De câte ori nu am auzit o mamă spunând că ea doarme cu copilul în pat, iar tatăl este alungat în camera copilului. În aceste familii se inversează rolurile, copilul intră în rolul soțului, iar soțul în rolul copilului. Din punct de vedere psihologic părinții care își transformă copiii în parteneri, îi fac dependenți de ei, creează un impact negativ asupra dezvoltării sexualității copilului, îl infantilizează”. – Alina Iliescu, psihoterapeut

pupat-pe-gura-copil-02

IMPORTANT ESTE SĂ ÎI TRANSMITEM COPILULUI TANDREȚE ȘI NU SEXUALITATE PRIN COMPORTAMENT
M-a pus Alina să analizez motivele pentru care, adulți fiind, nu ne pupăm tatăl, mama sau prietenii pe buze. Reacția mea… Vă rog și eu pe voi să analizați același lucru!

“Aha, reacția pe care tocmai ați avut-o este scârbă și dezgust, de anormalitate. Și acum întrebați-vă, dragi părinți: de ce sărutați copilul pe buze, de ce în loc de tandrețe îi transmitem sexualitate. Cum poate riposta un bebeluș sau un copil la acestă practică? Sunt copii care încep să impună chiar ei limită părinților când aceștia încearcă să îi pupe pe buze în locuri publice, deoarece li se pare deplsat, se simt stânjeniți, iar acum sunt suficient de mari încât să poată refuza.” – Alina Iliescu, psihoterapeut

Sunt foarte multe de spus despre relația dintre părinți și copii. S-au scris cărți întregi pe această temă și sunt mii de studii care te invață cum să-ți crești corect copilul. Eu cred că important este ca părintele să fie informat, să asculte, să citească și abia apoi să aplice ce consideră că e bine. Cei care merg pe instict și au impresia că știu totul despre creștere și educație din momentul în care li se pune copilul în brațe, greșesc.

CARE SUNT EFECTELE PE TERMEN LUNG ASUPRA SEXUALITĂȚII COPILULUI?
“Sunt părinți care își pupă copilul buze, pe organele genitale, dorm cu el în pat până la vârste mari, alăptează copilul mult peste vârsta permisă, fac baie și stau dezbrăcați în prezența copilului. Toate aceste comportamente pot lăsa sechele și traume în structura psihică a copilului“. – Alina Iliescu, psihoterapeut

Am rugat-o pe Alina să-mi explice care pot fi consecințele din punct de vedere psihologic al “pupatului pe gură”. Citiți și alegeți ce credeți că vă folosește.

Să știți că același lucru se potrivește și fetelor care au o relație mult prea apropiată cu tatăl. Din punct de vedere al sexualității comportamentul fluctuează de la frigiditate la o sexualitate debordantă, schimbând prea mulți parteneri. Așa apare nevoia de a înșela partenerul și scade cheful de a învața în timpul școlii.
Sunt bărbați care se confruntă cu ejaculare precoce, impotența doar în relație cu soția, nevoia de a înșela constant, perversitatea, narcisismul și seducția care trec de valorile normale. Iar toate acestea apar deoarece locul partenerei este ocupat de mamă, care a vrut să fie o mamă așa de bună încât a acaparat prea mult spațiu și a uitat să facă loc soției.
Efecte secundare care apar în dezvoltarea sexualității copilului: de la impotență la frigiditate, nevoia de a înșela partenera/ul, aceștia își găsesc foarte greu un/o soț/ie. “Este important să înțelegem că efectele secundare apar când comportamentele enumerate mai sus sunt practicate pe termen lung.” – Alina Iliescu, psihoterapeut
Copiii care sunt expuși unei sexualități sau erotismului pe care nu îl pot înțelege la vârsta lor în relația cu părinții sau alți adulți vor avea probleme la școală. Curiozitatea și sexualitatea sunt ca două surori, iar copilul când intră la școală intră într-o perioadă de latență din punct de vedere al interesului legat de sexualitate. Când ai fost expus la prea multa sexualitate NU mai ești curios să descoperi lucruri noi, iar atenția și interesul pentru școală scade.
Din spectrul personalității mai sunt afectate urmatoarele caracteristici: sexualitatea, perversitatea, seducția, curiozitatea, modelul de cuplu. Vor apărea probleme și în relația cu părintele de sex opus, în relația cu proprii copii unde vor simți nevoia să promoveze același comportament.
“Dragi părinți, iubiți-vă copiii cât de mult puteți, însă practicați pupatul tandru pe obraz, pe frunte, pe cap, pe mânuțe, oriunde nu are o conotație erotică. Iar dacă obsevați acest comportament la bunici, bone sau alte persoane care au grijă de copil este bine să le explicați și consecințele“. – Alina Iliescu, psihoterapeut

 

SURSA: Lorena Burlacu


Share.

About Author

15 comentarii

 1. Perfect deacord.Pe principiul articolului nu ar mai trebui nici spalati/schimbati copiii.De ce nu e plina Romania de copii cu probleme din aceasta cauza?…pentru ca asa cum spunea si Rodi problema legata de subiectul articolului nu e in sarutul parintesc(in orice loc) al copilului.Nu te obliga nimeni(stimate/stimata transformator de idei personale in sfaturi propagate prin articole) sa iti saruti copiii pe gura, nu ii saruta, o sa ii sarute cei care ii iubesc.M-am saturat de „articole” de acest fel, in diverse forme si pe diverse domenii.

 2. Rodi, sunt total de acord cu tine. De la acest psiholog sfatul poate veni ca o părere și nu trebuie sa o luam de buna! Nu putem asocia sărutul cu erotism. Este doar o varianta la fel ca și iubirea. Nu poți spune ca iubești în mai multe feluri? Iubire fata de părinte, de copil și partener. ? Totul tine de interpretare. Nu spun ca psihologii Nu își au rolul lor și chiar bun însă aici tind sa devină subiectivi. As întreba pe doamna psiholog care da verdictul ăsta așa sigur, de ce când se face o evaluare psihologica rezultatul pus de ei este : la data susținerii evaluării subiectul ….. bla bla… ??? Tocmai fiindcă psihicul uman este complex. Deci, dragi părinți normali, iubiti-va copii și arătați le dragostea voastră fiindcă doar așa vor avea o stabilitate psihica!

 3. Dragos Cristescu on

  Bine că nu ajunge si hârtia tiparului să suporte un astfel de așa zis articol ! Un amalgam de inepții și păreri ale semidocților care cine știe cum naiba au facut psihologie ( asta daca intr-adevăr au trecut pe acolo!).

 4. RODI, ori nu ai înțeles articolul, ori eşti „cu musca pe căciulă ” şi te deranjază acest articol.
  Treaba cu nordicii este altceva, nici mie nu-mi place, iar normalitatea este clar descrisă în acest articol.

  • Cunosc bărbați care si la 35 de ani isi pupă mamele pe buze. Despre efectele pe termen lung se vorbește în articol. Despre sărutul la o vârsta la care nu mai este firesc. Este dubios cum toata lumea il incurajeaza fara sa inteleaga despre ce este vorba!

 5. te-ai dilit la cap femeie? cum poți sa scrii asemenea scarnavii??? dacă asta simți tu când îți pupi copilul sau când dormi cu el este treaba ta. cum poți sa spui asemenea aberații? Doamne mare ție gradina și multi prosti sunt în ea!!!

  • Mare ti-e gradina nu tie 🙂
   Trecand peste, nu stiu cine e mai nebun. Cel care scrie sau cel care jigneste total nefondat pentru ca nu a fost in stare sa inteleaga articolul?
   Cine stabileste când nu mai sunt copiii? Vii se pare normal sa alaptati un copil de 8 ani? Vii se pare normal sa pupati pe buze un copil de 14 ani? Aveti dreptate, tocmai pentru ca un copil nu sesizează erotismul gestului, este de datoria mamei, ca adult, sa il protejeze. Copilul nu va respinge de la sine ceea ce a invatat ca este normal. Tu ca mama ii stabilești normalitatea. In articol se vorbeste de efectele practicării pe termen lung a acestui gen de sărut fata de copil, nu de bebeluși.

   • Ti se pare normal sa scrii „vii” cu doi de i, sau „copiii” cu 3 de i? Mie nu. Deci, in viata nimic nu e normal. Iar referitor la articol, tot ce e mult e si prost. Il pupi pe gura, dar nu pana la 15 ani, il alaptezi, dar nu pana la 8 ani s.a.m.d.

 6. Tocmai, omul care vede un comportament sexual intr-un simplu sarut inseamna ca are o gandire perversa. Eu zic sa le scoatem si suzeta :)) Totul trebuie sa aiba o limita. Il pupi pe gura, dar pana pe la 5 ani, dupa, e deja penibil si pentru copil si pentru parinte.

Leave A Reply